Badminton Bespanning Informatie

BADMINTONRACKET BESPANNEN

Wanneer moet ik mijn racket opnieuw laten bespannen?

Het kan gebeuren dat de snaren van je racket kapot gaan, dit kan gebeuren door slijtage of door een harde mishit. Wanneer je de shuttle buiten de sweetspot raakt zal deze een stuk minder veerkracht tonen en is de kans dat de krachten op de snaren aan de buitenkant te groot worden en breken.

Het kan ook zo zijn dat de snaren nog niet kapot zijn maar toch aan vervanging toe zijn. Na verloop van tijd zal de spankracht van de snaren teruglopen en speelt het racket niet meer zoals wanneer je deze hebt aangeschaft of hebt laten bespannen. Hoe vaker je speelt en hoe harder je slaat, des te sneller zal het aantal kilo’s (english, pounds/lbs) per vierkante centimeter minder worden.

Als je een nieuw racket koopt, zit er vaak al een bespanning in. Echter gebruikt de fabrikant vaak dikke, goedkope snaren die niet fijn spelen. Het kan ook zijn dat het racket al lang in het magazijn heeft gelegen en daardoor zijn spankracht heeft verloren. Wij raden dan ook aan om deze rackets gelijk opnieuw te laten bespannen voor een prettige speelervaring. De rackets in het hogere segment worden vaak als frame geleverd, je kan dan zelf een snaar en spankracht kiezen welke bij je speelstijl past.

Welke spankracht moet ik gebruiken?

De spankracht van de bespanning is dan ook erg belangrijk. Beginners starten het best zo rond de 8-9kg. Een lagere spanning vergroot het zogenaamde trampoline-effect. Ga je je racket harder bespannen (9-11kg) dan kan je shuttles nauwkeuriger en harder slaan, maar dit vergt ook meer kracht. Hoger gaan dan 11kg is alleen weggelegd voor gevorderde/professionele spelers. Dit ligt ook boven de maximaal aanbevolen spanning van de meeste rackets.

Let ook op dat als je de maximaal aanbevolen hoeveelheid spankracht overschreid de garantie op het racket komt te vervallen.

De dikte van een snaar ligt ergens tussen de 0,61 en 0,75mm. In het algemeen geldt: hoe dunner de snaar, hoe beter de controle. Dunne snaren hebben echter de neiging sneller te breken, zeker bij een aanvallende speelstijl.