Welk Tennisracket past bij mij?

 

Bij het kiezen van een tennis racket is het belangrijk om op meerdere aspecten te letten. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

Hulp bij het kiezen van een tennisracket

Heeft mijn speelsterkte invloed op mijn racket?

Wij maken onderscheid in 4 ranges speelsterkte. Bij deze ranges horen bepaalde racketkenmerken. Het gewicht, de bladgrote en het belanspunt afhankelijk op welk niveau je speelt.

Speelsterkte 1/2/3: Deze groep spelers is vaak opzoek naar een zwaarder racket dat meer controle biedt. Een speler in deze categorie beheerst alle slagen met de juiste techniek. Het racket wordt gespeeld met een gewicht 310 gram of meer voor heren. Het gewicht waar vrouwen meestal mee spelen is 295 gram of meer. Het blad is vaak wat kleiner dan (+630cm2) En het balanspunt ligt richting de handvat (+310mm).

Speelsterkte 3/4/5: Deze groep spelers is vaak opzoek naar een racket dat een goede balans heeft tussen power en controle. Het racket waar mee gespeeld wordt, weegt tussen de 290 en 310 gram. De bladgrote varieert tussen de 630 en 645 cm2. Het balanspunt ligt richting het handvat (+320 mm).

Speelsterkte 5/6/7: Deze groep spelers is vaak opzoek naar een racket dat meer power heeft dat controle. Het racket waar mee gespeeld wordt weegt tussen de 275 en 300 gram. De bladgrote varieert tussen de 6 en 5 tot 671cm2 Het racket is meestal even-balanced (+310 mm).

Speelsterkte 7/8/9: Deze groep spelers is vaak opzoek naar een racket dat veel power en comfort bied. De rackets waarmee gespeeld wordt weegt tussen de 255 en 275 gram. De bladgrote is vaak groter dan 671cm2. Het balanspunt bij deze rackets ligt in de top van de rackets (+330 mm).

Ben jij opzoek naar power, controle of comfort

Om te bepalen of je een racket met power, controle, comfort of spin nodig hebt, hebben we hier een uitleg.

Power: deze rackets hebben wat dikkere frames en een grote sweetspot. ( een ideale plek om de bal te raken), doordat hij vaak een groter blad heeft en minder snaren heeft. Deze rackets zijn ziet zo stijf als een controle racket, waardoor je makkelijk snelheid kan geven aan de bal.

Controle: Zwaardere rackets met een kleiner bladgrote en een kleiner frame voelen iets stijver aan. Deze rackets hebben vaak dichtere snaren ( meer snaren ) waardoor de snaren langer mee gaan en mider snel gaan schuiven. Deze racket is perfect voor spelers die goed de bal wil plaatsen.

Comfort: Een comfortabel racket doordat hij lichter van gewicht is en een grotere sweetspot heeft. Hierdoor is hij gemakkelijk te manoeuvreren en gebruiken. Deze rackets zijn een goede keuze voor tennissers die snel last hebben van blessures.

Welk gewicht moet ik kiezen?

 

Licht gewicht ( 255 tot 270 gram ): een goed handebaal racket dat goed in de hand ligt. Bij dit soort rackets ligt de balans punt in de top waardoor je nog steeds hard genoeg kan slaan en je je kan kenmerken door de power.

Medium gewicht ( 270 tot 305 gram ): een racket die geschikt is voor een brede groep spelers, van jeugd spelers tot aan senioren. De rackets is een goeie mix van power en controle.

Zwaar gewicht ( 305 tot 315 gram ): Een racket die meer techniek vraagt van een speler en een hoop controle teruggeeft. Deze rackets hebben het balanspunt meer richting het handvat (handleweight) en zijn niet geschikt voor beginners vanwege de techniek die nodig is om goed met dit soort rackets te kunnen spelen.

 

Wat is het verschil tussen de balanspunten?

Er zijn 3 verschillende balanspunten, hoe kies je voor je zelf de juiste balans racket?

Topweight ( 340 – 320 mm ): Het balanspunt ligt boven in het racket je kan zo veel snelheid aan de bal brengen.

Even balanced ( 320 – 330 mm ): Het balanspunt ligt in het midden van het racket en zorgt voor power en een goede controle.

Handleweight ( 330 – 315 mm ): Het balans punt ligt onder in het racket waardoor je meer controle krijgt.

Welke bladgrote heb ik nodig?

Midzised ( kleiner dan 613cm2): Door een kleiner blad heeft het racket een kleinere sweetspot. Hierdoor heb je meer gevoel en controle tijdens het spelen. Voor dit soort rackets heb je een goede techniek en timing nodig. Dit soort rackets zijn perfect voor serve en volleyspelers die gevoelig zijn voor armlessures.

Midplus ( 613 – 677 cm2 ): Een racket met een gemiddelde bladgrootte en daardoor een goede mix tussen power en controle. Desalniettemin heb je nog steeds een ruime sweetspot om snelheid aan de bal mee te kunnen geven. Dit soort rackets zijn ideaal voor tennissers die veel spinnen.

Oversised ( groter dan 677cm2 ): Door het grotere blad hebben dit soort rackets een grotere sweetspot en is hij stabieler. Zonder al te veel kracht kun je bovendien veel snelheid creëren en daarnaast heb je een comfortabel balgevoel. Dit soort rackets zijn ideaal voor tennissers die vooral vanaf de baseline spelen.

Welke gripmaat heb ik nodig?

Om lekker te kunnsen spelen is de dikte van het handvat van groot belang. Zowel bij een dunne als een dikke grip moet je het stevig kunnen vasthouden, want anders zou je arm sneller vermoeid kunnen zijn.

De juiste maat grip kan je op 2 verschillende manieren berekenen. De eerste manier meet je de afstand van je ringvinger tot aan de tweede handlijn. ( zie de tabel hieronder voor de maten). Bij de tweede manier hou je je racket normaal vast met licht gespreide vingers. Er moet ongeveer vingerbrede ruimte overblijven tussen de vingertoppen en de muis van de duim.

 

Omtrek in mm gripmaat
100-102 L0
103-105 L1
106-109 L2
111-113 L3
114-116 L4
117-119 L5

 

Tennis rackets voor beginners: Head team 2022 en Ezone 100SL

Tennis rackets voor gevorderd:

Tennis rackets voor pro:

 

Er zijn ook veel verschillende soorten snaren voor tennis die kunt u vinden op de volgende pagina.