Verschillende soorten snaren

Darm

Darm tennissnaren zijn gemaakt van de darmen van koeien of schapen. Door hun hoge elasticiteit en het sterk balgevoel dat je bereikt met deze snaren zijn ze bijzonder geliefd bij profspelers. De hoge elasticiteit genereert immers veel power. Het nadeel? De levensduur van de darmsnaren ligt het laagste van alle tennissnaren.

Nylon/Synthetic Gut

Nylon snaren, ook wel de synthetische tennissnaren genoemd, zijn de meest gebruikte snaren op de planeet. Ze zijn vrij armvriendelijk, hebben een gemiddelde levensduur en bieden een relatief hoge elasticiteit.

Multifilament

Dan zijn er nog de multifilament snaren, eigenlijk een onderverdeling van de nylon snaren, die zelf nog eens onder te verdelen valt in verschillende types naargelang de technologie van de productie. Hier heb je de gewone, de meerlaagse, degene met een vaste kern, de meerlaagse vaste kern en ga zo maar door. Kort gezegd benaderen deze snaren in de regel de natuurlijke darmsnaren het dichtste. Voor spelers die gaan voor een hoge elasticiteit en veel balgevoel en comfort is dit een goede keuze. Ook hier weer het nadeel: de levensduur kan beter maar valt iets hoger in te schatten dan bij darmsnaren.

Polyester

Polyester snaren bestaan uit 1 enkele polyester kern. Minder elastisch en met wat minder gevoel en power dan de vorige types hebben deze tennissnaren het grote voordeel van een excellente levensduur. Je geeft er natuurlijk wel balcomfort en gevoel voor op.

Hybride

Ten slotte moeten we het nog hebben over de hybride tennissnaren. De naam zegt het al: deze bestaan uit 2 soorten. 1 voor de breedte snaren en een andere voor de lengte snaren. In de lengte wordt hier vaak gekozen voor duurzame materialen en in de breedte voor materialen die veel gevoel en elasticiteit geven. De levensduur is daarom aan de hoge kant en de exacte combinatie? Dat kies je zelf!

Snaardikte

Naast het materiaal is ook de dikte van de tennissnaren van grote invloed op je tennisspel. De dikte van de tennissnaar is in feite een persoonlijke keuze en de afweging van welke kwaliteiten jij hoog inschat. Hoe dikker de snaar hoe langer de levensduur. Daar staat wel tegenover dat dikke tennissnaren ook minder comfort en kracht geven. Een dunnere tennissnaar zal je meer controle, balgevoel en uiteraard elasticiteit geven. De gemiddelde tennissnaar ligt tussen de 1,20 en 1,40 mm.

Wanneer toe aan een nieuwe bespanning?

Belangrijk om weten is dat elke bespanning na een tijd zijn elastische en dempende kwaliteiten zal verliezen. Dat geldt zelfs als er niet mee gespeeld wordt! Rek en uitdroging eisen immers altijd hun tol. In dat geval zullen de snaren een maximale levensduur van goed anderhalf jaar hebben.

Speel je meer dan 1 keer per jaar, dan is dit een vraag die je zelf zou moeten aanvoelen. Wanneer je merkt dat het moeilijker wordt om de bal achter in het veld te slaan of dat je spel gewoon al een tijdje niet lekker loopt is het dringend tijd je racket opnieuw te bespannen. Als algemene regel wordt vaak aangeraden om je racket per seizoen even vaak te laten bespannen als het aantal keer dat wekelijks de baan opstaat. Ga je dus 3 keer wekelijks wat balletjes slaan dan dien je per jaar een keer of 3 dat racket te bespannen. Natuurlijk is dit wel maar een algemene regel: sommige speelstijlen verslijten snaren sneller dan andere. Het aanvoelen blijft dus van het grootste belang!

Hoeveel kilogram?

De spanning van het racket is als het ware het aantal kilogram dat op de tennissnaren wordt geplaatst. Belangrijk hierbij om te weten is, is dat hoe hoger het aantal kilo’s en hoe meer de spankracht, hoe minder power, maar hoe meer controle je zal hebben in jouw slagen.

Wanneer meer controle gewenst is, kan namelijk ook gekeken worden naar een dunnere snaar of bijvoorbeeld een multifilament of een darmsnaar. Dit kunnen ook factoren zijn die meespelen bij het kiezen van jouw ideale bespanning.

Iedere tennisser heeft zo zijn eigen ideale spangewicht en uiteindelijk ook de ideale persoonlijke bespanning. Een algemene bespanning die voor iedereen lekker speelt, bestaat niet. Belangrijk daarom is om te testen om zodoende een ideale bespanning te ontdekken die jouw spelplezier kan verbeteren.